Svangerskapplager og modningsakupunktur

Akupunktur benyttes ofte av gravide for å lindre smerter og plager i svangerskapet, samt for å forberede kroppen til fødselen.

Akupunktur mot svangerskapskvalme

Mange plages av kvalme i det første trimesteret, og for noen er det så sterkt at de ikke får i seg nok næring, går ned i vekt og føler seg slappe. Akupunktur benyttes ofte mot kvalme.

I tillegg er det noen tips som kan hjelpe mot kvalme:

  • Unngå dehydrering og sørg for å drikke nok. Hvis du blir kvalm av å drikke mye av gangen, så ha med deg vannflaske og ta små slurker. Suppe er en fin måte å få i seg væske på.
  • Potetsuppe er spesielt godt egnet ved svangerskapskvalme.
  • Ingefær-te, peppermynte-te eller sitronmelisse-te er kvalmestillende
  • 1 spiseskje eplecidereddik i en kopp med kokende vann, evnt tilsett honning for smak.

Få nok hvile, unngå dårlige lukter

Du holder blodsukkeret stabilt ved å spise små mellommåltider. Ha alltid en pakke kjeks eller nøtter og tørket frukt ved hånden.

Spis hver time eller annenhver time og unngå sukkerholdig mat, da det får blodsukkeret til å svinge. Det er anbefalt å spise mandler, tørket aprikos, rosiner, kjeks, grapefrukt, pasta og yoghurt. Spis det du foretrekker og som ikke gjør deg kvalm. Sørg også for å spise regelmessige måltider.

Pass på å hvile nok. I denne perioden er det lurt å gi beskjed til familie og venner at du er utilgjengelig. Ta hensyn til deg selv først og fremst.

Ha peppermynteolje eller vaniljeessens på en aromatisk oljebrenner. Ha også sitronduft lett tilgjengelig mot dårlige lukter.

Halsbrann

Akupunktur benyttes også mot halsbrann. Dette oppstår ofte mot slutten av svangerskapet, da barnet tar mer plass i magen. Noen opplever at akupunktur lindrer halsbrann.

Bekkenløsning og smerter i muskler og ledd

For noen kan det bli for tungt mot slutten av svangerskapet og dette kan gi smerter i muskler og ledd, saerlig i rygg og bekken. I tillegg kan man få smerter i nakke og skuldre grunnet tunge bryster.


Akupunktur løser opp i muskelknuter, øker sirkulasjonen i muskulatur og kan på den måten lindre smerter. I veileder i fødselshjelp 2020, https://www.legeforeningen.no/foreningsledd/fagmed/norsk-gynekologisk-forening/veiledere/veileder-i-fodselshjelp/, nevnes akupunktur som smertelindring ved bekkenleddsmerter.

Fødselsforberedende akupunktur

Gravide kvinner som går til akupunktur hos oss blir hele tiden styrket og forberedt fram mot fødsel. Vi fokuserer på stressreduksjon, i tillegg til å jobbe med fysiske utfordringer. Men fra uke 36 begynner vi med modningsakupunktur, som skal forberede kroppen på fødselen og hjelpe den gravide til å vaere mer avslappet og forberedt.

Akupressur-kurs før fødsel

Akupunktøren viser den gravide og deres partner akupressur som partneren kan bruke på den gravide under fødselen.

Dette lindrer smerter, øker rier og får raskere i gang åpningsfasen.

Ved å utføre akupressur under fødsel vil partner kunne hjelpe mer aktivt til under fødsel. Akupressur-kurs er gratis for alle, uavhengig av om du er kunde hos oss eller ikke. Her finner du link til video og forklaring av de ulike akupressur-punktene: https://acupuncture.rhizome.net.nz/acupressure/