Kan akupunktur hjelpe meg?

Akupunktur benyttes i ulike tilfeller. Her finner du en liste over lidelser og plager som akupunktører oppsøkes for:

Muskel og skjelettplager

Hodepine og migrene

Luftveisplager som allergi og bihulebetennelse

Menstruasjonssmerter, PMS og endometriose

Svangerskapsplager og modningsakupunktur

Plager i overgangsalderen

Muskel og skjelettplager

Mange går for lenge med smerter i muskulatur og leddplager med tanker om at det nok går over av seg selv. Dette kan av og til lede til at man utvikler kroniske plager over tid. Har du smerter i for eksempel nakke og skuldre, lønner det seg å oppsøke hjelp snarest. På den måten slipper du å gå rundt med smerter unødig, samtidig så får du hjelp til å løse problemet før det utvikler seg til noe kronisk. Oppsøk gjerne fastlegen din først for å utelukke alvorlige underliggende årsaker til plagene dine.

Akupunktur benyttes ofte som en måte å lindre og dempe både akutte og kroniske smerter. Det er gjort undersøkelser som viser at å sette en akupunkturnål under huden øker blodsirkulasjonen og påvirker nervesystemet.
Akupunktør Ildiko jobber mest med muskel- og skjelettsmerter og har god erfaring med å hjelpe sine pasienter. Hun bruker både klassisk akupunktur, elektroakupunktur og jobber også med triggerpunkter og IMS. Som akupunktør ser hun hele mennesket og vurderer også om det er noen underliggende årsaker til smertene og spenningene, som for eksempel stress, søvnproblemer m.m.

Hodepine og migrene

Det er vanlig å ha vondt i hodet en sjelden gang, men dersom hodepinen kommer regelmessig eller er ekstremt kraftig kan det være lurt å oppsøke hjelp. Hyppige anfall av hodepine kan komme av spenninger i nakke og skuldre, stress, medisiner eller andre årsaker.
Migrene er en sterk hodepine som kommer i anfall og ofte på en side av gangen. Med migrene følger lyd- og lysskyhet og av og til kvalme og oppkast. Noen opplever ogsåsåkalt aura, som er lysglimt.

Det er lurt å oppsøke fastlegen din for å utelukke alvorlige årsaker til din hodepine, for å diagnostisere en eventuell migrene og hvis smerten er akutt og svært kraftig.

Akupunktøren vil bruke tid ved første konsultasjon for å finne årsaken til dine smerter, enten det er spenninger i musklene i nakken, stress eller noe annet. Nålene settes både lokalt der smerten sitter og andre steder på kroppen, for å lindre smerter og øke blodsirkulasjonen i området.
Du får råd og tips til hva du kan gjøre selv i hverdagen for å minske problemet. Det er lurt å føre dagbok på hvor hyppig smertene kommer og hvor sterke de er. Dette for å følge med på progresjonen i behandlingen.

Luftveisplager som allergi og bihulebetennelse

Sesongbetonte plager, som allergi, kan være veldig krevende og ødelegge flere måneder i løpet av året for enkelte. Det kan sågar gå ut over livskvaliteten dersom man ikke kan være ute i frisk luft eller ikke orker å være med på aktiviteter med venner. Nysing, tett nese, kløe i øyne og hals er noen av symptomene allergikere sliter med. Noen får problemer med å sove godt om natta, fordi de ikke får puste gjennom nesen og kanskje til og med snorker. Og for noen hjelper ikke allergimedisiner godt nok, så de sliter til tross for at de tar medisiner.

Bihulebetennelse er betennelse i slimhinnene i bihulene og kan komme akutt eller være kronisk. For kronikere kan det være sesongbetont og for noen er høsten/ vinteren tiden da det blusser opp. Tette bihuler kan ofte gi smerter som hodepine over øynene, smerter bak nesa og kan av og til forveksles med tannsmerter. Det gir også ofte feberfølelse og slitenhet. Noen ganger går det bare over av seg selv, men hvis man opplever gjentagende bihulebetennelse så kan det være lurt å utredes hos lege.

Akupunktur benyttes ofte mot allergi og bihulebetennelser, enten sammen med bruk av medikamenter eller uten. Det bidrar med å dempe hovne og irriterte slimhinner, kløe og smerter. Sammen setter vi opp et behandlingsregime som skal både roe symptomene når de er til stede og forebygge i gode perioder. Det anbefales å sette opp noen timer til forebygging sesongen før plagene starter.

Menstruasjonssmerter og PMS

Mange plages av smerter før, under og noen også etter menstruasjon. Det kan være skarpe smerter i magen eller smerter i rygg og hos noen også smerter nedover lårene. Smertene kommer oftest før menstruasjon. Noen har så kraftige smerter at de er ikke kan gå på skole eller jobb, i noen tilfeller leder smertene til kvalme og oppkast. Noen opplever også store humørsvingninger og nedstemthet, oppblåsthet, uregelmessig avføring, søtsug og søvnproblemer før menstruasjon (PMS).


Endometriose
I noen tilfeller viser menstruasjonssmertene å komme av en lidelse som heter endometriose. Dette er vev som ligner livmorslimhinnen som vokser utenfor livmoren. Smertene kan vokse på bukhinne, tarmer og blæren i tillegg til eggstokker, livmor og eggledere. Dette kan gi svært kraftige smerter i forbindelse med menstruasjonen.

Akupunktøren ser hele kvinnen, både det fysiske, psykiske og åndelige mennesket. Og akupunktur har en positiv effekt på hormonelle endringer. I samtale med akupunktøren så vil det bli fokusert på hvordan du har det i livet og om det er fysiske årsaker til smertene eller om det er stress, livsendringer eller andre årsaker til at smertene har oppstått. Vår erfaring er at det er ofte en sammenheng mellom stress og en hektisk livsstil og menstruasjonssmerter. Mange gir tilbakemelding om at de føler en større ro og avspenning etter behandling.

Svangerskap og modningsakupunktur

Akupunktur benyttes ofte av gravide for å lindre smerter og plager i svangerskapet, samt for å forberede kroppen til fødselen.

Svangerskapskvalme

Mange plages av kvalme i det første trimesteret og for noen er det så sterkt at de ikke får i seg nok naering, går ned i vekt og føler seg slappe. Akupunktur benyttes ofte mot kvalme. I tillegg er det noen tips som kan hjelpe mot kvalme:

Unngå dehydrering og sørg for å drikke nok. Hvis du blir kvalm av å drikke mye av gangen, så ha med deg vannflaske og ta små slurker. Suppe er en fin måte å få i seg væske på.

Potetsuppe er spesielt godt egnet ved svangerskapskvalme.

Ingefær-te, peppermynte-te eller sitronmelisse-te er kvalmestillende

1 spiseskje eplecidereddik i en kopp med kokende vann, evnt tilsett honning for smak.

Du holder blodsukkeret stabilt ved å spise små mellommåltider. Ha alltid en pakke kjeks eller nøtter og tørket frukt ved hånden.

Spis hver time eller annenhver time og unngå sukkerholdig mat, da det får blodsukkeret til å svinge. Det er anbefalt å spise mandler, tørket aprikos, rosiner, kjeks, grapefrukt, pasta og yoghurt. Spis det du foretrekker og som ikke gjør deg kvalm. Sørg også for å spise regelmessige måltider.

Pass på å hvile nok. I denne perioden er det lurt å gi beskjed til familie og venner at du er utilgjengelig. Ta hensyn til deg selv først og fremst.

Ha peppermynteolje eller vaniljeessens på en aromatisk oljebrenner. Ha også sitronduft lett tilgjengelig mot dårlige lukter.

Halsbrann

Akupunktur benyttes også mot halsbrann. Dette oppstår ofte mot slutten av svangerskapet, da barnet tar mer plass i magen. Noen opplever at akupunktur lindrer halsbrann.

Bekkenløsning og smerter i muskler og ledd

For noen kan det bli for tungt mot slutten av svangerskapet og dette kan gi smerter i muskler og ledd, saerlig i rygg og bekken. I tillegg kan man få smerter i nakke og skuldre grunnet tunge bryster.
Akupunktur løser opp i muskelknuter, øker sirkulasjonen i muskulatur og kan på den måten lindre smerter. I veileder i fødselshjelp 2020, https://www.legeforeningen.no/foreningsledd/fagmed/norsk-gynekologisk-forening/veiledere/veileder-i-fodselshjelp/, nevnes akupunktur som smertelindring ved bekkenleddsmerter.

Fødselsforberedende akupunktur

Gravide kvinner som går til akupunktur hos oss blir hele tiden styrket og forberedt fram mot fødsel. Vi fokuserer på stressreduksjon, i tillegg til å jobbe med fysiske utfordringer. Men fra uke 36 begynner vi med modningsakupunktur, som skal forberede kroppen på fødselen og hjelpe den gravide til å vaere mer avslappet og forberedt.

Akupressur-kurs før fødsel

Akupunktøren viser den gravide og deres partner akupressur som partneren kan bruke på den gravide under fødselen. Dette lindrer smerter, øker rier og får raskere igang åpningsfasen. Ved å utføre akupressur under fødsel vil partner kunne hjelpe mer aktivt til under fødsel. Akupressur-kurs er gratis for alle, uavhengig av om du er kunde hos oss eller ikke. Her finner du link til video og forklaring av de ulike akupressur-punktene: https://acupuncture.rhizome.net.nz/acupressure/

Plager i overgangsalderen

Det er ulikt når kvinner kommer i overgangsalder, men det som er tilfelle er at det skjer med alle kvinner når man ikke lenger er fruktbar. De fleste er i alder 45-55, men for noen starter det tidligere og for andre senere. Ofte starter det med symptomer som uregelmessig menstruasjon ett eller flere år før selve menopausen. Noen ganger kan mensen være borte i et halvt år eller lenger, før den på ny melder seg. Østrogenproduksjonen synker og man får ulike symptomer som hetetokter, nattesvette, søvnproblemer, nedstemthet, angst og uro, tørrhet i slimhinner og mindre sexlyst. Noen kan synes det er vondt å ikke være fruktbar lenger og opplever kanskje det som slutten av ungdommen, mens andre opplever at det er befriende å slippe menstruasjonen og føler seg sterkere og friere, siden man ikke lenger trenger å frykte graviditet. Uansett hvordan du har det, så er det hjelp å få.

Har du spørsmål om akupunktur kan hjelpe deg så bare ta kontakt på 40670885 eller post@anyu.no